IPL szőrtelenítésre járok egy éve – tapasztalatok

Most lesz egy éve, hogy elkezdtem tartós szőrtelenítésre járni és ennyi idő távlatából az eredményt is látva arra gondoltam, hogy veletek is szívesen megosztanám a tapasztalataimat. Én is rengeteget jártam utána a témának, míg végül elhatároztam, hogy az IPL-es technikát választom. Instagramon már korábban említettem, hogy járok erre a kezelésre és ott volt lehetőségetek kérdezni is, ezek alapján állítottam össze most a beszámolómat, remélem, hogy hasznos lesz majd nektek is. 🙂

Miért kezdtem el?

Muszáj egy kis háttér infóval kezdenem, ugyanis a történethez mindenképpen hozzátartozik, hogy szerintem én a létező összes szőrtelenítő technikát próbáltam már és használtam rendszeresen és tulajdonképpen baromira utáltam az összeset, mert az érzékeny bőrömmel rendszeresen szőrbenövésekkel küzdöttem akármit is választottam. Az utóbbi néhány évben kínlódtam vele a legtöbbet, mert a PCOS betegségem egyik varázslatos tünete a fokozott szőrnövekedés, amit én is megtapasztalhattam. Bár szerencsére már sikerült kezelni a betegséget, mégis azt vettem észre, hogy ez a tünet múlik el a legnehezebben és úgy döntöttem kezdenem kell vele valamit. Világos bőröm van, viszont a szőrszálaim annak ellenére, hogy erősek és hihetetlen tempóval nőttek nem nevezhetőek kifejezetten sötétnek, de úgy voltam vele, hogy ha nem is ez a legideálisabb verzió, mégis belevágok, mert ha csak a fele eltűnik már boldog leszek.

Miért pont ezt választottam, hova járok?

Rengeteget olvastam utána a különféle technikáknak és régóta terveztem már, hogy kipróbálom, sőt több helyről is ajánlottak fel kezeléseket, de az i-re végül az tette fel a pontot, amikor Somorjai Dóri kozmetikus barátnőmmel átbeszéltük a lehetőségeket és úgy döntöttem, hogy ha az arcomat is rendszeresen rá merem bízni, akkor az ő szaktudásában és a gépében ezúttal is megbízhatok. Végülis ez egy elég hosszútávú elköteleződés.

Egyébként van itthoni IPL gépem is és amikor rendszeresen használtam érezhető volt a hatása rendszeres használat mellett, de nyilván nem a professzionális gépek teljesítményével bírt, illetve borzasztóan lassan is tudtam magamon haladni, így mindig inkább csak kampányszerűen használtam. Amióta kipróbáltam milyen is egy profi gép, azóta látom igazán a különbséget, ég és föld a kettő!

Hogyan működik?

Dóri a DermaLux Optimum E-Light (IPL+RF)+SHR Szőrtelenítő IPL gépgel dolgozik, ez a gép a rádiófrekvencia és a villanófény együttes hatásával fejti ki a hatását a szőrtüszőkön és teljesen személyre szabható az erőssége. Nálam úgy építettük fel a kezeléseket, hogy kisebb erősséggel kezdtük, aztán ahogy láttuk az eredményt és az én tűrőképességemet úgy emelt rajta folyamatosan.

Fontos, hogy minél világosabb bőrrel érkezzünk (ezért is ideális még nyár előtt elkezdeni), hiszen a villanófényes technika alapvető működési elve, hogy a kibocsátott nagy energiasűrűségű pulzáló fényt a világos felületek visszaverik, a sötét felületekben pedig elnyelődik és ott hővé alakul át, ezzel fejtve ki a hatását például a szőrszálak belsejében. A szőrszálak és a tüszőben lévő pigmentek elnyelik a fényt, és az éppen növekedési fázisban lévő szőrüszőket ez a hőhatás elpusztítja. Ezért is kell többször megismételni a kezeléseket kb. 4-6 hetes időközönként, hiszen a szőrszálaink folyamatosan különböző növekedési fázisban vannak. Egy kezelés alatt a szőr 10-30%-át lehet elpusztítani.

Egyébként nem csak szőrtelenítésre használható, ezzel a technikával lehet pigment elváltozásokat, értágulatokat, aknét kezelni, serkenti a kollagén termelést és fiatalítja a bőrt.

Dóri gépe, SHR funkcióban is használható, ami barna bőrön és szőke szőrön is jól alkalmazható, és semmilyen kellemetlen érzetet nem okoz. Az én IPL kezeléseken voltam, de kipróbáltuk az SHR-t is rajtam, nem éreztem különbséget, mint vendég.

Hogyan zajlik egy kezelés és mivel kell készülni, meddig tart?

Fontos, hogy a kezelés előtt egy nappal le kell borotválni a kezelendő területet. (Én azt javaslom, hogy ha gondolkodtok ilyenen, akkor ha előtte gyantával vagy epilátorral szőrtelenítettetek, akkor kezdjetek el minél előbb átváltani a borotvára, hogy már az első kezelések is maximum hatékonyságúak legyenek a növekedési fázisok miatt. ) Mivel hőhatás éri majd a bőrt, hideg zselével bekeni a felületet, felvesszük a szemüveget és már indulhat is! Kezelt terület méretétől függ, hogy mennyi időt vesz igénybe, de ezzel a profi géppel azért jóval gyorsabban lehet haladni, mint például amikor én otthon bohóckodtam magamon. 🙂 Összességében nem tart tovább szerintem, mint egy gyantázás.

Egyáltalán nem látszik a kezelés után, hogy bármi történt volna, teljesen sima és szép utána a bőr, szóval lehet menni utána nyugodtan bárhová. A fényvédelemre természetesen figyeljünk oda, de az egyébként is alap manapság. 🙂 Azért is fontos, hogy profira bízzuk magunkat, mert ha nem megfelelően van esetleg beállítva a gép, akkor a túl barna bőrt meg tudja égetni, hiszen ahogy írtam is, a sötét felület elnyeli a fényt, ami hővé alakul át. Engem ez a dolog nem érint különösebben, nyáron is ugyanúgy jártam a kezelésre, hiszen nem szoktam erősebben lebarnulni és figyelek a fényvédelemre mindig, de ha valaki könnyen barnul, akkor a nyári időszakban inkább hagyja ki a kezelést vagy próbálja ki az SHR-t, amit biztonsággal lehet használni barna bőrön is.

Fájdalmas?

Ennek a kérdésnek külön bekezdést szentelek, mert ez volt a második leggyakoribb! Nagyon féltem az első IPL alkalom előtt, de teljesen feleslegesen, mert abszolút nem fájt, sőt! Sokkal jobb, mint a gyantázás vagy az epilálás. Mivel hő hatásával dolgozik a gép, ezért inkább a meleget lehet érezni, vagy ahol csontosabb részek vannak, például a boka körül, ott a másodperc töredékéig picit talán kellemetlenebb, de fájdalmasnak ezt sem mondanám. Az SHR pedig szinte észrevehetetlen!

Tapasztalatok

6 kezelésen vagyok túl és már teljes magabiztossággal ki merem jelenteni, hogy csodálatos az eredmény! Fokozatosan lett egyre látványosabb, ahogy bizonyos területeken már nem nő vissza a szőr, ami visszanő az is teljesen más, sokkal gyengébb és puhább és a következő kezelésig elvétve kell már borotválkoznom, csak esetleg néhány folton. Ami viszont az elejétől érezhető volt, az a bőröm állapota, és a szőrbenövések teljes hiánya. Nagyon szenvedtem ezzel mindig, sokszor inkább nyáron is hosszúnadrágot választottam 40 fokban is, ezért azonnal feltűnt, hogy teljesen megszűnt ez a probléma és sokkal szebben néz ki a bőrfelület.

Hány kezelésre van szükség?

Mindenkinek a bőre, szőre és természetesen a testrész alapján állapítják meg, hogy hány kezelésre van szükség. Nekem például a hónalj területén tűnt el a leghamarabb, de ez teljesen egyéni. 10 kezelésben állapodtunk meg, az elején 4 hetente mentem, mostmár inkább csak 6 hetente, és végül nagyjából évente kell majd egy-egy emlékeztető kezelésre menni, hiszen újabb szőrszálak azért még kialakulhatnak, de a régiek már nem jönnek vissza.

Anyajegyekkel mi a helyzet?

Néhány anyajegy nem kizáró ok, nekem is vannak, ezeket fehér ceruzával el lehet fedni és ki is lehet kerülgetni a fejjel. Ha nagyon sűrűn anyajegyes a terület, akkor azért én egy bőrgyógyásszal mindenképp konzultálnék előtte!

Sőt, több kérdés is érkezett különféle gyógyszer szedése melletti, várandósság alatti és mindenféle bőrbetegség melletti kezelésről, ezekről inkább mindig az orvost érdemes megkérdezni, hogy mennyire javasolja vagy éppen nem, ebben én inkább nem adnék tanácsot, mert nem tartozik a kompetenciámba.

Bízom benne, hogy hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést! Igyekeztem minden fontos infót összeszedni, de ha maradt bármi kérdésetek a témával kapcsolatban, akkor nyugodtan írjátok meg nekem akár kommentben, akár privát üzenetben instagramon és igyekszem minél előbb válaszolni nektek!

Follow:
Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .