Kozmetikai termékek szavatossági ideje

Ideje volt már nagyon egy ilyen bejegyzésnek, amiben összeszedem a termékek szavatossági idejét, illetve, hogy ezenkívül tulajdonképpen mit meddig érdemes használni. Egy olvasóm, Ági most kifejezetten kérte ezt, úgyhogy az ő kedvéért befejeztem ezt a parlagon heverő bejegyzést, ami remélem egyébként sokatok hasznára válik majd. 🙂
Én nem értek egyet sok esetben az ilyen-olyan szabályokkal, így megpróbálom a saját véleményemet is leírni a témában. Most is inkább azt gondolom, hogy ne a hónapokat számláljuk, hanem inkább figyeljünk oda a jelekre, amikből megállapítható, hogy mikor érett meg egy termék a kukára. Ha megfelelően tároljuk illetve vigyázunk a súlyos pénzekért megvett cuccokra, akkor jelentősen kitolható ez az időpont!
Biztosan mindneki látta már bizonyos termékeken ezt a logót:
Ez azt jelzi, hogy a felbontás után hány hónapig használható fel az adott termék. Ez főleg egy iránymutatás, érdemes odafigyelni rá!


Az alapozókra azt mondják, hogy átlag másfél év a szavatossági ideje. Nekem őszinténszólva van olyan alapozóm, ami ennél régebbi és köszöni szépen jól van. Ez attól is függ persze, hogy milyen alapozóról van szó. Egy hab állagú “belenyúlkálós” alapozónál mondjuk érdemes jobban odafigyelni, hiszen jobban is gyűjti a bacikat, míg egy pumpás változat kevésbé. Figyeljétek az illatát, az állagát, és ha változást tapasztaltok (besűrűsödik vagy éppen túl folyós lesz, kellemetlen szagú), akkor kíméletlenül a kukában a helye!


A szemhéjfestékek, mivel por állagúak, ezért tovább is tárolhatjuk őket, 3 évet mondanak rá az okosok. Mivel ebbe is folyamatosan nyúlkálunk, ezért jogos is, hiszen ugyanúgy gyűlnek a bacik. Figyeljünk oda, hogy mindig tiszta ecsettel nyúljunk a festékbe, esetleg néha alkohollal érdemes áttörölni a felületét. Ha már nem olyan erőteljes a szín, mint amilyen újkorában volt, akkor ne féljünk megválni tőle!


A szemceruzák másfél évig tárolhatók kb, de itt is a bartériumoktól kell elsősorban tartani. Ha használat előtt faragunk belőle, illetve a kupakot gondosan visszatesszük a ceruzára, akkor nagyobb eséllyel marad tovább velünk a kedvenc szemceruzánk (persze, ennyi idő alatt azért el lehet bőven használni egyet:)). szerintem ugyanez vonatkozik az ajakkontúr illetve szemöldökceruzákra is.


A szempillaspirál a legkritikusabb, itt 3 hónapot szoktak mondani szavatossági időre. Én nem dobálom ki 3 hónap után a spirálokat, csak akkor, ha megváltozott az illata és az állaga. Ezt elég könnyen ki lehet szúrni, viszont erre tényleg figyeljen oda mindenki, hiszen egy begyulladt szem nem valami szép látvány és nem is kellemes. Olyan félév reális szerintem, ennyi idő alatt rendszeres használat mellett szerintem el is fogy egy spirál és még nem is romlik meg. A folyékony szemhéjtusokat is sok helyen idesorolják.


Krémes szemhéjfestékeknél (pl. paintpot stb) nem találtam semmilyen adatot, de kb azok vonatkozhatnak rá, mint az alapozókra. A bacik miatt jobban oda kell rá figyelnünk, hiszen belenyúlkálunk illetve applikátorral visszük fel a terméket közvetlenül. Ha változik az állaga vagy már nem funkcionál tökéletesen, akkor dobjuk inkább ki!


Púderek, pirosítók, bornozosítók, hasonlóan a szemhéjpúderekhez, egészen sokáig eltarthatóak, de figyeljünk a tiszta ecsetre! Ezt az arcunk is meghálálja és a termék is később romlik meg.


A rúzsokat és szájfényeket akár három évig is használhatjuk. Itt is ügyeljünk az állagára, illatára. A rúzs azonnal tudatja velünk, ha megromlott, tipikus avas szaga lesz. Ha tégelyes kiszerelésről van szó, akkor fokozottan kell vigyázni a bacikkal.


Körömlakkokról úgy tudom az a vélekedés, hogy max 2 évig őrzi meg a szavatosságát. Én erre rá is cáfolnék, mert van még kifogástalan állapotban lévő 5-6 éves lakkom is. Persze nem ez az általános, de itt is inkább arra figyeljünk, hogy ha már nem a megszokott az állaga, besűrűsödik például, akkor nyugodtan dobjuk ki. Ha rendesen visszatekerjük mindig a kupakot, és nem tesszük tűző napra  lakkokat, akkor sokkal tovább megőrzik a minőségüket:)


Az arckrémek esetében a szavatossági idő olyan 1-2 év körül szokott lenni, ha kevesebb, akkor az valószínűleg azért van, mert kevesebb tartósítószer kerül bele, de ennek mi csak örülünk:) Mivel az arckrémet jobb esetben mindennap használjuk, így nem fenyeget a “ránk rohadás” veszélye, de azért a tégelyes kiszereléseknél most is legyünk résen! Érdemes kis spatulát használni az ujjunk helyett, így elkerülhető, hogy idő előtt megromoljon a krém.


A szemkörnyék ápolók kb. fél évig tarthatóak el, mert ezekben kevesebb tartósító van alapból, mivel a szem körül érzékenyebb a bőrünk. Erre szerintem érdemes odafigyelni, hiszen senki sem szeretne korán ráncosodni:)


Tesápolók eltarthatóak szintén kb 2 évig, ha ebből is pumpásat vagy valamilyen adagolósat választunk és nem olyan amibe bele kell nyúlni, akkor valószínűleg tovább is lesz jó. Gyakorlatilag ez vonatkozik bármilyen testápolási krémre illetve szerintem a pakolásokra és a testradírokra is.


Önbarnítós testápolók esetében ez már csak fél év, hiszen ezután már nem biztos, hogy ugyanolyan jól teljesítenek, próbáljuk meg inkább elhasználni időben.


Naptejeknél különösen figyeljünk a lejárati időre, abban az évben érdemes kidobni, amikor felbontottuk, ne várjuk meg vele a következő nyarat, akkor sem, ha esetleg még nem fogyott volna el. A hatása igen csak romlik, és sokszor allergiás reakcót válthat ki.


A parfümöket 2 évig tartogathatjuk, de ezt is érdemes hűvös, sötét helyen tartani a körömlakkokhoz hasonlóan és akkor biztosan nem lesz idő előtt probléma:)


Remélem, hogy nem tudtam sokatoknak újdonsággal szolgálni, de abban is bízom, hogy akinek mégis, az most megszívleli ezeket a dolgokat és odafigyel majd a termékekre! Mégiscsak az arcunkra és a testünkre használjuk ezeket, amire a legjobban vigyázunk ugyebár:)

Nektek mi a véleményetek? Kimaradt valami, ami még érdekelne titeket?

 

Follow:
Oszd meg: