Kozmetikai termékek szavatossági ideje

Ideje volt már nagyon egy ilyen bejegyzésnek, amiben összeszedem a termékek szavatossági idejét, illetve, hogy ezenkívül tulajdonképpen mit meddig érdemes használni. Egy olvasóm, Ági most kifejezetten kérte ezt, úgyhogy az ő kedvéért befejeztem ezt a parlagon heverő bejegyzést, ami remélem egyébként sokatok hasznára válik majd. 🙂
Én nem értek egyet sok esetben az ilyen-olyan szabályokkal, így megpróbálom a saját véleményemet is leírni a témában. Most is inkább azt gondolom, hogy ne a hónapokat számláljuk, hanem inkább figyeljünk oda a jelekre, amikből megállapítható, hogy mikor érett meg egy termék a kukára. Ha megfelelően tároljuk illetve vigyázunk a súlyos pénzekért megvett cuccokra, akkor jelentősen kitolható ez az időpont!
Biztosan mindneki látta már bizonyos termékeken ezt a logót:
Ez azt jelzi, hogy a felbontás után hány hónapig használható fel az adott termék. Ez főleg egy iránymutatás, érdemes odafigyelni rá!


Az alapozókra azt mondják, hogy átlag másfél év a szavatossági ideje. Nekem őszinténszólva van olyan alapozóm, ami ennél régebbi és köszöni szépen jól van. Ez attól is függ persze, hogy milyen alapozóról van szó. Egy hab állagú „belenyúlkálós” alapozónál mondjuk érdemes jobban odafigyelni, hiszen jobban is gyűjti a bacikat, míg egy pumpás változat kevésbé. Figyeljétek az illatát, az állagát, és ha változást tapasztaltok (besűrűsödik vagy éppen túl folyós lesz, kellemetlen szagú), akkor kíméletlenül a kukában a helye!


A szemhéjfestékek, mivel por állagúak, ezért tovább is tárolhatjuk őket, 3 évet mondanak rá az okosok. Mivel ebbe is folyamatosan nyúlkálunk, ezért jogos is, hiszen ugyanúgy gyűlnek a bacik. Figyeljünk oda, hogy mindig tiszta ecsettel nyúljunk a festékbe, esetleg néha alkohollal érdemes áttörölni a felületét. Ha már nem olyan erőteljes a szín, mint amilyen újkorában volt, akkor ne féljünk megválni tőle!


A szemceruzák másfél évig tárolhatók kb, de itt is a bartériumoktól kell elsősorban tartani. Ha használat előtt faragunk belőle, illetve a kupakot gondosan visszatesszük a ceruzára, akkor nagyobb eséllyel marad tovább velünk a kedvenc szemceruzánk (persze, ennyi idő alatt azért el lehet bőven használni egyet:)). szerintem ugyanez vonatkozik az ajakkontúr illetve szemöldökceruzákra is.


A szempillaspirál a legkritikusabb, itt 3 hónapot szoktak mondani szavatossági időre. Én nem dobálom ki 3 hónap után a spirálokat, csak akkor, ha megváltozott az illata és az állaga. Ezt elég könnyen ki lehet szúrni, viszont erre tényleg figyeljen oda mindenki, hiszen egy begyulladt szem nem valami szép látvány és nem is kellemes. Olyan félév reális szerintem, ennyi idő alatt rendszeres használat mellett szerintem el is fogy egy spirál és még nem is romlik meg. A folyékony szemhéjtusokat is sok helyen idesorolják.


Krémes szemhéjfestékeknél (pl. paintpot stb) nem találtam semmilyen adatot, de kb azok vonatkozhatnak rá, mint az alapozókra. A bacik miatt jobban oda kell rá figyelnünk, hiszen belenyúlkálunk illetve applikátorral visszük fel a terméket közvetlenül. Ha változik az állaga vagy már nem funkcionál tökéletesen, akkor dobjuk inkább ki!


Púderek, pirosítók, bornozosítók, hasonlóan a szemhéjpúderekhez, egészen sokáig eltarthatóak, de figyeljünk a tiszta ecsetre! Ezt az arcunk is meghálálja és a termék is később romlik meg.


A rúzsokat és szájfényeket akár három évig is használhatjuk. Itt is ügyeljünk az állagára, illatára. A rúzs azonnal tudatja velünk, ha megromlott, tipikus avas szaga lesz. Ha tégelyes kiszerelésről van szó, akkor fokozottan kell vigyázni a bacikkal.


Körömlakkokról úgy tudom az a vélekedés, hogy max 2 évig őrzi meg a szavatosságát. Én erre rá is cáfolnék, mert van még kifogástalan állapotban lévő 5-6 éves lakkom is. Persze nem ez az általános, de itt is inkább arra figyeljünk, hogy ha már nem a megszokott az állaga, besűrűsödik például, akkor nyugodtan dobjuk ki. Ha rendesen visszatekerjük mindig a kupakot, és nem tesszük tűző napra  lakkokat, akkor sokkal tovább megőrzik a minőségüket:)


Az arckrémek esetében a szavatossági idő olyan 1-2 év körül szokott lenni, ha kevesebb, akkor az valószínűleg azért van, mert kevesebb tartósítószer kerül bele, de ennek mi csak örülünk:) Mivel az arckrémet jobb esetben mindennap használjuk, így nem fenyeget a „ránk rohadás” veszélye, de azért a tégelyes kiszereléseknél most is legyünk résen! Érdemes kis spatulát használni az ujjunk helyett, így elkerülhető, hogy idő előtt megromoljon a krém.


A szemkörnyék ápolók kb. fél évig tarthatóak el, mert ezekben kevesebb tartósító van alapból, mivel a szem körül érzékenyebb a bőrünk. Erre szerintem érdemes odafigyelni, hiszen senki sem szeretne korán ráncosodni:)


Tesápolók eltarthatóak szintén kb 2 évig, ha ebből is pumpásat vagy valamilyen adagolósat választunk és nem olyan amibe bele kell nyúlni, akkor valószínűleg tovább is lesz jó. Gyakorlatilag ez vonatkozik bármilyen testápolási krémre illetve szerintem a pakolásokra és a testradírokra is.


Önbarnítós testápolók esetében ez már csak fél év, hiszen ezután már nem biztos, hogy ugyanolyan jól teljesítenek, próbáljuk meg inkább elhasználni időben.


Naptejeknél különösen figyeljünk a lejárati időre, abban az évben érdemes kidobni, amikor felbontottuk, ne várjuk meg vele a következő nyarat, akkor sem, ha esetleg még nem fogyott volna el. A hatása igen csak romlik, és sokszor allergiás reakcót válthat ki.


A parfümöket 2 évig tartogathatjuk, de ezt is érdemes hűvös, sötét helyen tartani a körömlakkokhoz hasonlóan és akkor biztosan nem lesz idő előtt probléma:)


Remélem, hogy nem tudtam sokatoknak újdonsággal szolgálni, de abban is bízom, hogy akinek mégis, az most megszívleli ezeket a dolgokat és odafigyel majd a termékekre! Mégiscsak az arcunkra és a testünkre használjuk ezeket, amire a legjobban vigyázunk ugyebár:)

Nektek mi a véleményetek? Kimaradt valami, ami még érdekelne titeket?

 
Follow:
Oszd meg:

14 Comments

 1. StílusNapló
  szeptember 7, 2011 / 10:01

  Nagyon jól összegyűjtötted! Én a parfümökre többet mondanék, nekem van 8-9 éves parfümöm, tökéletes állapotban van. Én erre is azt javasolnám, hogy ha állag/illat/szín változik, akkor kell sűrű könnyzápor közepette megválni tőle.

 2. B.Krisztina
  szeptember 7, 2011 / 10:08

  Szia nekem egy olyan kérdésem lenne hogy bontatlan csomagolásban meddig állnak el szerinted? (nálam konkrétan egy szemkörnyékápolóról van szó, ami már több mint fél éve megvan+ a bolti tartózkodási ideje)
  Köszi a választ!

 3. SophiEl
  szeptember 7, 2011 / 10:27

  Én sose tudom pontosan, minek mennyi a szavatossági ideje, inkább érzésre szoktam kidobni a dolgokat, ha megválzoik a színe/állaga/szaga stb. Bevallom, a szempillaspirálokat én sem dobom ki 3 hónap után, főleg ha többet használok egyszerre.

 4. Sunny
  szeptember 7, 2011 / 11:36

  Én is érzésre szoktam, de nem nagyon volt még olyan, hogy rámromlott valami, a romlandó dolgokból úgyis általában egy van csak, így el tudom időben használni, a por állagúak meg tovább jók, ahogy te is írtad.

  Egyedül a naptejjel vitatkoznék. Nagyon világos bőrűek vagyunk, ezért mindig nagyon jó minőségűt veszünk, viszont előfordul, hogy megmarad belőle (pl arcra is mást használunk, mint testre, az kevésbé fogy értelemszerűen), még soha le sem pirultam tavalyi naptej használata közben, ahogy a család többi tagja sem. Persze lehet, hogy ez márkafüggő is 🙂

 5. dyna
  szeptember 7, 2011 / 12:59

  Kriszta, minden krémen elvileg rajta kellene, h legyen a max. eltarthatóság, felbontás nélkül. Olykor jól eldugják, lesd meg az alját/dobozát.
  Sunny, én is évek óta bioderma napkrémet használok, olykor előfordult már, h nyár elején még az előző évit használom, de egy idő után mindig meggyőzöm magam, h nem hiába van ráírva, h 1 évig használható felbontás után és egyszer csak megválok tőle.

 6. Sunny
  szeptember 7, 2011 / 13:58

  Nyilván én sem évekig használom ugyanazt a naptejet 😀
  A bioderma azért is jó (bár nem csak azt szoktunk venni), mert abban legalább biztos lehetsz, hogy nem nyitotta valaki ki pár hónapja….
  drogériában is vannak nagyon is jó minőségű naptejek, de azokat pl szerintem sokan kinyitják, hogy megszagolják…és kétlem, hogy ott nem tennék ki köv évben is a megmaradt árút, ha a „felbontás nélküli” eltarthatóságba még belefér :/ 🙁

 7. Gater
  szeptember 7, 2011 / 14:14

  Ez pont jókor jött! Épp ma reggel gondoltam rá, hogy az egyik kb. fél éves szempillaspirálomtól meg kéne válnom, mert már nem olyan jól „működik”. 🙂 Köszi! 🙂

 8. Anonymous
  szeptember 7, 2011 / 16:45

  Én a szempillaspirált több mint 1 évig használom, igaz nem mindennap, és semmi baja sem szokott lenni. J.

 9. Szami
  szeptember 7, 2011 / 19:21

  Egyszer rámromlott a naptejem. Elég érdekes szaga, állaga és színe kerekedett. Könnyzápor tényleg volt a kidobásnál, mert egy ajándékba kapott Lancasterről volt szó 🙁

 10. Maggie
  szeptember 7, 2011 / 19:46

  Kriszta, úgy van ahogy dyna írja, valahogy lehet, hogy rajta van a dobozon:) Én eyébként olyan 2 évig tárolnék bontatlanul cuccot max..tárolok is amúgy egy-két szettből megmaradt testápoló pihen még itt:/

  Sunny, az jó, ha nem volt még ilyen tapasztalatod a naptejjel:) Nekem sajnos volt szerencsém romlott naptejhez:( De lehet tényleg márka függő is a romlandóság.

  Örülök, ha hasznos volt nektek egyébként, tényleg ideje volt már akkor ennek is:)

 11. Anonymous
  szeptember 10, 2011 / 14:15

  kedves Maggie,
  egyszer írj az összetevőkről is – mert az igen igen érdekes lenne!

  olvastam a smink-lemosó kendőt tesztelő írásodat és az az érzésem naivan hiszel a reklámokban … – ami szomorú, mert nektek igazán kell érteni ahhoz – amit az arcunkra kenünk!

 12. Maggie
  szeptember 10, 2011 / 15:04

  Kedves Névtelen!
  Egyszer írok akkor erről is egy összefoglalót.
  De egyébként mindig befotózom az összetevőket, hogyha valaki szeretné, meg tudja nézni, plusz a kremmania.hu oldalon rendszeresen töltöm fel az összetevő listát oda ahová tudom:) Nem hiszek naivan a reklámokban, de nem is bújom kényszeresen az összetevőket. Azaz igazság, hogy mivel nem vagyok kozmetikus, se bőrgyógyász, se gyógyszerész, ezért nem „kell” értenem hozzá, viszont más kérdés, hogy amúgy én utána járok és képzem magam.

  Köszi, hogy írtál, hamarosan érkezik a bejegyzés:)

 13. Reci81
  március 28, 2020 / 19:07

  Sziasztok!

  Engem az érdekelne, hogy kozmetikumoknàl esetleg van-e valami törvényi szabàlyozàs, ami vonatkozik online shopokra pl. hogy ha rendelsz egy arckrémet teljes àron, mi a minimus szavatossàgi idö. Tehàt akàr kiküldhetnek egy 1 honap mulva lejàro terméket is ha maradt a raktàrukon és nem akarjàk kidobni? Nem rég jàrtam sajnos Igy, hogy egy fényvédö ami nekem 1 évig is elég lenne, lejàr 3 honapon belül. Sokszor, rendelek online, és mindig legalàbb 1, màsfél akàr közel 2 év is szokott lenni a szavatossàgi idö. Csalodott vagyok, mert àtverésnek érzem és lehuzàsnak, föleg, hogy egy luxuskategoriàs és àru màrkàrol van szo.

  • Maggie
   Szerző
   március 30, 2020 / 07:36

   Szia! Én nem tudok sajnos ilyenről, de teljesen megértem a frusztrációdat és szerintem a fogyasztóvédelem is a pártodat fogná ilyen helyzetben. Biztosan visszaküldeném a helyedben és írnék egy levelet is a cégnek ezzel kapcsolatban, mert nagyon nem tartom korrekt dolognak. Ha pedig csak véletlen volt, akkor ezután talán jobban odafigyelnek majd. Megkérdezhetem melyik webshop ez egyébként? Remélem rendeződik majd a helyzet, mindneképp írj, hogy mi volt, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e megoldani!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .