Sütőtök pite, nem csak karácsonyra

Imádok mindent, ami sütőtökből készül, és arra gondoltam, hogy ma egy nagy kedvencemet, a sütőtök pitét mutatom meg nektek. Sütöttünk egyet Ákossal amolyan főpróbaként, ugyanis a családi karácsonyi ebédre is ezt fogunk vinni. Amikor még csak nézelődtünk, találtunk több szimpatikus receptet is, végül pedig mindegyikből szemezgetve a saját verziónkat alkottuk meg, és szerintem isteni lett! 🙂 Próbáljátok ki ti is, és írjátok meg, nektek hogy ízlett! 🙂


SÜTŐTÖK PITE


Mielőtt bárminek is nekiállsz, a tökpüréhez egy közepes sütőtököt (kb 1 kg) vágj félbe, kapard ki a belsejét és egy kivajazott tepsin tedd vágott féllel lefelé 180 fokos sütőbe amíg teljesen puha nem lesz. (1-másfél óra töktől függően). Utána hagyd kihűlni a következő lépésekhez.


TÉSZTA


Használhatsz sima bolti vajas tésztát is, az egyszerűbb, de a saját készítésű mindig finomabb. 🙂

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj (mélyhűtőből)
  • kávéskanál só
  • másfél evőkanál cukor
  • 1 tojássárgája
  • 2-3 evőkanál tejföl púpos evőkanál tejföl (annyi amennyi kell, hogy lazán összeálljon a tészta)

Tedd robotgépbe a lisztet, sót, cukrot és a vajat, majd keverd amíg nem lesz olyan, mint valami kisszemű sóder. (nem vagyok gasztroblogger, az már biztos :D) Ezután mehet bele a tojás és a tejföl, amiből először érdemes kevesebbet, aztán kicsit többet tenni, ha nem tűnik elég nedvesnek. Keverj párat még és kész. Az a lényeg, hogy ha összenyomod az ujjaid között akkor épphogy összeragadjon.

Borítsd ki és nyomkodd össze egy nagy labdává.

Ha kész akkor mehet a hűtőbe 1 órára, ne hagyd, hogy nagyon megmelegedjen a vaj, mert akkor nem lesz olyan omlós a tészta.

TIPP: A tészta néhány napig is simán elvan a hűtőben, a mélyhűtőben hónapokig is!

Összeállítás:

A tésztát vedd ki a hűtőből, ha letelt az egy óra, és kezdődhet a nyújtás! Először inkább csak nyomkodd a tetejét a nyújtófával, amíg kicsit ki nem terül, és ezután kezdd el nyújtani. Addig nyújtsd, amíg akkora lesz, hogy néhány centi túlnyúlással elfér kényelmesen a piteformában (kb 4-5 mm vastagság)

Mehet a piteformába, óvatosan igazgasd bele, a széleit pedig úgy formázod, csípkeded ahogyan szeretnéd, de hagyhatod úgy is ahogy van. Ha kész, akkor mehet a mélyhűtőbe 10-15 percre.

Ezután rakj bele sütőpapírt és súlyokat, hogy ne púposodjon fel az alja, és mehet a 170-180 fokos sütőbe 20 percre. Utána vedd ki a súlyokat, kend be az egészet tojás/víz keverékkel és vissza a sütőbe még 5 percre.


TÖLTELÉK


  • 425g tökpüré (kb egy kisebb-közepes sütőtök)
  • 250ml tejszín
  • 100-150ml juharszirup (attól függ mennyire édesen szereted)
  • 4 tojás
  • 2ek cukor
  • nagy csipet só
  • fél vaníliarúd tartalma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűbors
  • 1 kávéskanál szárított gyömbér

Amíg a tésztát elősütöd, jöhet a töltelék. Dobj mindent egy nagy keverőtálba, keverd össze és ess neki egy botmixerrel, amíg sima nem lesz. A fűszerek arányai nincsenek kőbe vésve, ha valamiből többet-kevesebbet szeretnél akkor tegyél bele többet-kevesebbet, édesség ugyanez, lehet játszani a cukor/juharszirup mennyisséggel. Kóstolgasd a tölteléket kavargatás közben és alakítsd úgy ahogy a legjobban tetszik. (A mennyiségbe bele van kalkulálva a kóstolgatás is. 🙂 )

Ha minden készen áll, akkor az elősütött tésztába öntsd bele a tölteléket (lehet, kicsit sok lesz vigyázz, hogy ne csorduljon túl. )

Az egész megy vissza a 170-180 fokos sütőbe, amíg a töltelék már csak a közepén mozog kicsit, ha megrázod (45-60 perc). Ha nem vagy biztos benne, akkor egy késsel lecsekkolhatod, ha kb 3-4 centire a szélén beleszúrsz és nem ragad már hozzá semmi.

Sajnos ebbe nem érdemes melegen belevágni, legalább addig kell várnod vele, amíg szobahőmérsékletű nem lesz, de egy kis hűtés is jót tesz neki. Nálam ez volt a legnehezebb része a sütésnek, mert az illatok alapján legszívesebben forrón befaltam volna. 🙂


Remélem nektek is tetszik, és kedvet kaptatok a kipróbáláshoz! Kísérletezgessetek bátran a fűszerezéssel, nincsenek szigorú szabályok, szóval mindenki kedve szerint tudja alakítani. A lényeg, hogy érezzétek jól magatokat közben és süssetek egy finomat. Szerintem ez nagyon hozzá tud dobni az ünnepi hangulathoz. 🙂

Jó készülődést, és kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek ezzel a pitével! 🙂

Follow:
Oszd meg:

A bejegyzést a LIDL Magyarország szponzorálta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .