MIVEL ETESSEM A KÖLYÖKMACSKÁM?

A bejegyzést a Royal Canin szponzorálta. 

Mióta Borisz a családunk része lett, rengetegen kerestek meg privát üzenetben macska tartással kapcsolatos kérdésekkel, elsősorban az etetést illetően, és ezúton is köszönöm a bizalmatokat! Igyekszem mindig a legjobb tudásom szerint segíteni nektek is a kedvencekkel kapcsolatos döntésekben. Éppen ezért nagyon örülök, hogy a Royal Caninnal együttműködésben megszülethet ez a bejegyzés, mert még mielőtt belevágtunk volna egy kiscica nevelésébe, rengeteget böngésztem az oldalukat és utólag is nagyon hálás vagyok nekik, hogy rengeteg kérdésemre választ kaptam. Tele van csupa hasznos cikkel a kölyökmacskákkal és kölyökkutyákkal kapcsolatban, amik szerintem újdonsült gazdiként igazán jól jönnek, hiszen annyi dolog van, amire fel kell készülnünk! Én most elsősorban macskás szemmel tudom veletek megosztani a tapasztalataimat.

MILYEN TÁPOT VÁLASSZUNK A KÖLYÖKMACSKÁNAK?

A legnagyobb kérdésünk az volt, hogy mivel is etessük a kis jövevényt, hiszen szerettünk volna mindent megadni neki, amire csak szüksége van, hogy egészségesen fejlődni tudjon és gyönyörű szép, makkegészséges macska váljon belőle. Az állatorvossal konzultálva néhány tápot kipróbáltunk, de végülis a Royal Canin Kitten tápcsaládja mellett kötöttünk ki, és úgy gondolom jól is választottunk, mert egy csodálatos felnőtt macska dorombol most is itt mellettem. 🙂

MIÉRT VAN SZÜKSÉG TESTRESZABOTT TÁPLÁLÁSRA?

A kölyökmacskáknak nem véletlenül van szükségük a speciális tápokra, hiszen olyan tápanyagokat kell biztosítanunk számukra, amelyek hozzájárulnak a csontok, az emésztőrendszer, a testtömeg és az agy fejlődéséhez és a természetes védekező rendszer erősítéséhez. Kölyökmacskának az első egy évben minősül a cicánk, és ez a 12 hónap több fázisból áll, amikről itt olvashattok bővebben:

Mindegyik fejlődési szakasz más jellegű táplálást igényel. A Royal Canin kölyökmacska táplálási programot úgy fejlesztették ki, hogy maximális támogatást nyújt az élet első heteiben, de figyelembe veszi, hogy a macska igényei a növekedéssel változnak. Fontos, hogy 4-5 hetes korban a kölyökmacska már kaphat szilárd táplálékot. A 4 hónapos korától pedig, a kölyökmacska növekedéséhez nélkülözhetetlen tápanyagok egészen egy éves koráig változatlanok.

IVARTALANÍTÁS UTÁN

Remélem mondanom sem kell, hogy felelős gazdiként az ivartalanítás milyen fontos és szükséges dolog. A megfelelő eleség megválasztásához figyelembe kell vennünk az ivartalanítás időpontját, ugyanis az ivartalanítás következtében a cicák anyagcseréje lelassul, ezért szervezetük tápanyagigénye csökken. Ezzel ellentétben viszont étvágyuk általában növekedni fog. Az ivartalanítást körülbelül 6 hónapos kor körül szokták elvégezni, mi is így tettünk és ezután érzékelhetően megváltozott Borisz anyagcseréje. Mondjuk ki: lustább lett és ha rajta múlna sokkal többet enne, mint amennyire valójában szüksége lenne, így nagyon oda kellett figyelnünk rá, hogy ne dőljünk be a könyörgő szemeknek és megelőzzük az elhízást. Érdemes ilyenkor olyan tápot választani, ami ivartalanított kölyökmacskák számára készült, és megváltoztatott tápanyagösszetétele révén (csökkentett zsírtartalom, speciális rostok keveréke) segít megőrizni az ideálist testsúlyt és mérsékelni a kéregetést-koldulást.

SZÁRAZ VAGY NEDVES TÁP?

Én a vegyes táplálás híve vagyok, azaz adok a cicámnak száraz és nedves tápot egyaránt, mert úgy vagyok vele, hogy én sem szeretnék egész életemben kekszen élni, szóval ezt az elvet tartom szem előtt a macskaetetésben is. Reggel és este tasakos, ezen kívül pedig nap közben egy kis száraztáp, megfelelő arányban. Fontos viszont, mind a száraz mind a nedves tápból is mindenképpen kölyökmacskának valót válasszunk. Száraz tápnál fontos a tápszemcse mérete is. Ezek a tápszemcsék ugyanis a kölyökmacskák állkapocs méretéhez igazodva könnyen szétrághatók, ami nagyon fontos a jó szájhigiéniához és a macskák maradandó fogainak védelméhez.

MIT KAP BORISZ ENNI MOST?

Mióta Borisz felnőtt macskának számít váltottunk a kölyök tápokról, és most jelenleg – szintén állatorvos tanácsára – a Royal Canin Hairball Care száraztápot csipegeti igen nagy előszeretettel, hogy ezzel is megelőzzük a kellemetlen szőrlabdák kialakulását, amire sajnos ő elég hajlamos, de hát ez a gyönyörű bundája ára. 🙂 Nedvestápok közül pedig eddig nem volt még olyan, amit visszautasított volna – de a gravy, azaz a pecsenyelében lévő falatkák a legnagyobb kedvencei – szóval ezekből változatosan kap, mikor éppen mire van szüksége.

Bátran ajánlom nektek, hogy böngésszétek a Royal Canin oldalát, ha bizonytalanok vagytok, mert nem csak a kölyökmacskák, de a kölyökkutyákról is rengeteg hasznos olvasnivalót találtok, illetve segítséget a későbbiekhez, akár a neveléssel kapcsolatban, akár pedig az egyes fajták tulajdonságairól. Az biztos, hogy nekem hatalmas segítség volt az oldaluk a kezdetekben, és a mai napig is az. A kölyökkutyák táplálási útmutatóját is linkeltem nektek, ha titeket ez jobban érint, akkor érdemes tanulmányozni. 🙂

Follow:
Oszd meg:

A bejegyzést a Royal Canin szponzorálta. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .