Eddig is felbukkant a blogon már néhányszor recept, és mindig nagyon szerettétek ezeket a témákat. Arra gondoltam, hogy most a szülinapi ünnepi hónap keretein belül néhány kedvenc, egyszerű és gyors receptet megosztok majd veletek, hátha tudtok ötletet meríteni belőle, amikor felmerül a szokásos „mit együnk ma” probléma. 🙂
Mi Ákossal együtt szoktunk főzni, erre leginkább hétvégén jut kényelmesen időnk, ezért a hétköznap esték okozzák a legtöbb problémát. Egy hosszú munkanap után általában már nincs nagyon erőnk/kedvünk bevásárolni és nekiállni főzni valamit, ezért sokszor rendelünk sajnos, de amikor mégsem akkor szeretünk például valamilyen tésztát főzni. A kedvenceinkhez többnyire minden szokott itthon lenni és ezeket nagyon gyorsan el is lehet készíteni. Mára egy igazi klasszikust gondoltam megmutatni, a carbonarat, ami tényleg gyorsan elkészül és isteni finom. 🙂
ELŐNYÖK:
– Szokásos hűtő/kamra hozzávalókból megoldható
– Gyorsan elkészül és nem kell hozzá semmi „szakácsvéna”
– Amíg készül, meg tudjuk beszélni a napi történéseket
– Annak ellenére, hogy nagyon egyszerű, extra finom lesz, ha figyelsz az apróságokra
HÁTRÁNYOK:
– Tészta.. 🙂 Természetesen bármilyen „egészségesebb” tésztával helyettesíthető
HOZZÁVALÓK – 2 FŐRE
Minden ízlés szerint, ha sajtosabbra vagy húsosabbra szeretnéd tegyél többet. Magadnak főzöl úgy csináld, hogy te boldog legyél vele, elrontani nem nagyon lehet. 🙂
– Tészta, általában spagetti/bavette, nekünk most fetuccini volt itthon – 100-150g attól függ mennyire vagytok éhesek
– Guanciale, most pancetta volt (a bacon nem a legjobb, mert nagyon elviszi füstös irányba) – 5-10 dkg
– Sajt (5-10dkg) – nekünk most fele-fele parmezán és pecorino romano volt, lehet csak egyik-másik. A lényeg, hogy ne előre reszeltet vegyél! (megéri erre költeni, hidd el, jobb lesz)
– 2 tojássárgája
– Pár csepp olívaolaj, ha a pancetta nem valami zsíros (mint most nekünk)
– Sok bors
ELKÉSZÍTÉS
A carbonaranak ez a legjobb része, nulla befektetett energia, nulla ismeret/technika (és nulla fokhagyma vagy tejszín :))
– Forralj vizet a tésztának (sózd meg jól)
– Vágd fel a szalonnát fél centis kockákra és pirítsd meg
– Tedd fel főni a tésztát, nagyjából egyszerre lesznek készen
– Reszeld le a sajtot, keverd bele a tojássárgájákat és kb. egy merőkanállal a tészta főzővízből. + borsozd (bőségesen :)), só valószínűleg nem kell, mert minden sós, de kóstold minden ponton, hogy biztosra menj
– Ha kész a tészta és megpirult a szalonna keverd össze őket és amíg még forró öntsd rá a sajtos keveréket.
– Keverd vadul 1 percig, ha száraznak tűnik, akkor mehet még rá a főzővízből
– Kóstolj egy utolsót és ha stimmel akkor már csak egy tányér kell, plusz egy kis extra sajt, esetleg olívaolaj a tetejére és készen is vagy.