Tervezés 101 – Mit, mivel, hogyan?

paperdice_elvalasztok1.jpgImmár egy hónapja indítottuk Ákossal útjára a Paper Dice márkánkat, és most úgy érzem, hogy eljött az ideje, hogy bővebben meséljek a termékeinkről, illetve megválaszoljam a leggyakrabban felmerülő kérdéseket is. Úgy vettem észre, hogy elég nagy misztérium lengi körbe a gyűrűs kalendáriumokat, és első körben néhány alapfogalmat szeretnék tisztázni és ajánlani néhány alternatívát, ami megkönnyítheti a választást illetve a későbbiekben is hasznos kiegészítőkről is mesélek, megmutatom én miket használok. 🙂

MI AZ A FILOFAX?

A filofax alapvetően egy márkanév, ami szépen ráragadt a gyűrűs kalendáriumokra. Természetesen nem csak filofax márkájút lehet kapni, rengeteg félét lehet már itthon is találni, online pedig a választék gyakorlatilag végtelen. A lényege, hogy a nyitható gyűrűknek köszönhetően szabadon rendezhetőek benne a lapok, kedvünk szerint variálhatjuk. Ha megtaláltuk a legszimpatikusabbat külsőre, akkor lehet elkezdeni dolgozni a belső kialakításon.

Külsőt tekintve lehet kapni mindenféle változatot, a bőr verzió picikét drágább, de strapabíróbb is. Ha hosszútávra szeretnénk választani, akkor érdemes valamilyen klasszikus bőrt keresni, ez sok-sok éven át elkísérhet, és mindig csak a lapokat kell benne cserélni. De kapható műbőr (amik ma már szinte ugyanolyan jó minőségűek egyébként, mint a bőrök) és szövet borítású is.

Azaz igazság, hogy még én sem találtam meg a tökéleteset, ami minden szempontból megfelelne az igényeimnek, úgyhogy dolgozunk ezen is. 🙂

MELYIK MÉRETET VÁLASZD?

Ez a legaggasztóbb kérdés (persze azon kívül, hogy milyen színű legyen 🙂), merthogy 3 féle alap méret létezik, amit minden márkánál megtalálunk általában:

Pocket (S méret)

Ez elég picike, inkább zsebnaptárnak mondanám. Ha inkább egy kis noteszre van szükségünk, amit mindig magunkkal hurcolhatunk, hogy néhány dolgot feljegyezzünk vagy emlékeztessük magunkat időpontokra, akkor ez a legideálisabb méret. Amint ezen felül is szeretnénk használni, akkor érdemes inkább nagyobbat választani.

Personal (M méret)

Ez a legelterjedtebb és véleményem szerint a legkihasználhatóbb méret is. Én is ezt használom napi szinten, mert nem túl nagy és mégis minden belefér és nem okoz nehézséget magammal vinni.

A5 (L méret)

A nagyobb lapméretért cserébe  nagyobb az egész naptár és persze nehezebb is. Én ezt már nem cipelném magammal sehova, ellenben otthon vagy a munkahelyen jó szolgálatot tehet mondjuk. Ha rengeteget jegyzetelünk és fontos, hogy ez mindig velünk legyen, akkor mégis ez a méret lesz a legjobb, hiszen ebben van a legtöbb hely.

(Én jelenleg a Personal vagyis M-es mérethez gyártok lapokat, pusztán azért, mert én is ezt használom. Többen jeleztétek, hogy szeretnétek a többi mérethez is, ezért elkezdtem már azokat is megrajzolni. )

MILYEN LAPOKAT VÁLASSZ?

Érdemes a saját szokásainkat megfigyelni, mi szerint tervezzük az időbeosztásunkat, milyen tevékenységeket szeretünk feljegyezni..stb és ezalapján kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Nekem ez a rendszer vált be a legjobban:

Havi nézet

Ez számomra mindig fontos oldal, itt látom teljes összefüggésében az adott hónapot. Ebben szoktam a nagyobb programokat megtervezni, utazásokat stb.

Heti nézet

Minden hét elején leülök és nagyvonalakban megtervezem a hetet. A legfontosabb találkozók, feladatok kerülnek be ide, amik kifejezetten bizonyos naphoz kötődnek. A kis jegyzet részre pedig a héten elintézendő dolgokat írom fel, amik nem feltétlenül dátumhoz kötöttek, inkább csak azon a héten fontos, hogy meglegyenek.

Napi nézet

Ezt nem szoktam minden nap használni, csak olyankor veszek elő egy-egy ilyen oldalt, ha húzósabb napom van és jobban szeretném rendezni aznap a dolgaimat. Ilyenkor ezt az egész naptár elejébe teszem, hogy mindig ez legyen legfelül. Beosztom a napot, hogy mikor mit csinálok és mik a feladataim.

Jegyzetek/ Feladatok

A legtöbbet használt oldalaim valójában ezek. Általában minden ötletet, teendőt ide jegyzek fel és aztán például ezalapján tervezem meg később a heteket/napokat. Rengetegszer visszatérek ezekhez az oldalakhoz, mert sokszor szükségem van rá, hogy „kiírjak mindent a fejemből”. Jól jön a megbeszéléseken is, ha valamit csak gyorsan fel szeretnék írni.

Ezenfelül még dolgozom néhány hasznos kiegészítő oldalon/csomagon mindenféle témában, de ezek a legfontosabbak a számomra, ezek nélkül szerintem elveszett ember lennék. 🙂

Ezekből a lapokból összeállított ÉVES csomagot kedvezményesen tudjátok most megvásárolni! 🙂 ITT megtaláltok minden részletet.
paperdice_elvalasztok2.jpg

MIRE LEHET MÉG SZÜKSÉGED?

Én szeretek mindenfélével dekorálni, de nyilván összességében elég egy toll vagy egy ceruza. Ha ennél tovább szeretnénk menni, akkor érdemes lehet a következőket beszerezni:

Elválasztó oldalak

Ezekkel különböző részekre oszthatjuk a rendszerünket. Például én szeretem a jegyzetek részt leválasztani, így ide mindig könnyen vissza-vissza tudok térni. Elkülöníthetjük a hónapokat is egymástól, de kialakíthatunk úgy is több szekciót például, hogy otthon, munka stb. Ez nagyon hasznos! Hamarosan kaphatóak lesznek a Paper Dice Shopban is különféle kollekciók, mert mindenképpen szerettem volna ezekkel kiegészíteni a papír kínálatot. 🙂paperdice_elva_laszto_k.jpg

Lyukasztó

Ez az előző ponthoz is kapcsolódik, nagyon hasznos eszköz, ha szeretnénk magunk készíteni valamit a rendszerünkhöz, ugyanis konkrétan bármit lefűzhetünk így. Receptet, órarendet, tetszőleges lapokat.. én sokszor dekorálom a lapok szélét például és olyankor is jól jön, mert így csak simán újralyukasztom a lapokat mikor végeztem. Nekem egy halál egyszerű 1-es lyukasztóm van, de lehet kifejezetten a választott mérethez illeszkedő 6-os lyukasztót is kapni, azzal gyorsabban lehet haladni. paperdice_lyukaszto.jpg

Washi tape

Ezek a kis díszes szalagok azonnal feldobják a naptárat, nem kerülnek túl sokba és sokoldalúan használhatóak. Dekorálni is lehet velük, de különféle teendők jelöléséhez is használhatóak. Ahogy az előbbi pontban is írtam, imádom például a lapok szélét dekorálni. paperdice_1.jpg

Tollak, filcek

Szintén hasznos és jól is néz ki, ha több színt is használunk a feladatok feljegyzésére. Én péládul egyetem alatt használtam ezt a technikát a legtöbbet, különféle színnel jegyeztem fel az egyes tárgyakhoz kapcsolatos feladatokat vagy programokat. Imádom a Stabilo színes tűfilceit, nektek is ajánlom ezeket, ha ilyesmit kerestek! A lehetőségek tárháza egyébként itt is végtelen, fontos viszont odafigyelni, hogy milyen papírra írunk vele, mert a legtöbb papíron átüt a tűfilc. 🙁 paperdice_szinestollak.jpgÍráshoz leginkább a fekete tollakat szoktam használni, különösen, ha matricákkal dekorálok. Ezeket szeretem a legjobban: Sharpie Permanent Marker Ultra Fine Point, Pilot G2, Paper Mate Ink Joy, Pilot Frixion Clicker, Staedtler Triplus Fineliner, Stabilo point88paperdice_feketetollak.jpg

Matricák

Utoljára hagytam a kedvenceimet. Ezekből is rengeteg féle kapható szintén, és én egyszerűen imádom ezeket! Amióta rákaptam a matricázásra valahogy sokkal vidámabb dolog a teendők rendszerezése. 🙂 A hasznos matricákon kívül persze rengeteg olyan is létezik, ami inkább dekorálásra szolgál, és már-már emlékkönyv státuszba helyezi a naptárat. paperdice_matricak.jpg

Ha bármi kérdésetek maradt az alapokkal kapcsolatban, vagy valami ötletetek lenne, akkor mindenképpen írjátok meg nekem! 🙂

Follow:
Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .