Marie Claire Hétfő – Az egész nyáron át tartó tökéletes haj titka

Egy korábbi bejegyzésben írtam már a fényvédelem fontosságáról ITT , és említettem, hogy a hajunkra is érdemes odafigyelni. Nincs annyira köztudatban, de a hajkoronánk is legalább akkora veszélyeknek van kitéve nyáron, mint a bőrünk. Az UV sugarak kémiailag és fizikailag is károsítják a hajszálakat, a napsugárzás mellett pedig természetesen a klóros és a sós víz is kártékony. Ezek együttes hatása a durva, kezelhetetlen, száraz haj, amit jobb megelőzni, mert utána szinte lehetetlen újra életet lehelni belé.

Sajnos már nem csak a bőrömön érezem, hogy évről-évre egyre erőteljesebbek a sugarak. Én is féltem a hajam, és szeretném, ha minél tovább egészséges és szép hosszú frizurám lehetne, ezért professzionális ápolók után néztem, és egy kis utánajárás végén kiválasztottam a legszimpatikusabbat.

Az UV B sugarak hatása a hajszál rétegeiben: 

Hajfelszínen: 

A hajunknak – a bőrrel ellentétben – nincs saját megújuló képessége. Míg ha bőrünk fényvédelem hiányában leég, kiszáradt, a sérült réteg képes kicserélődni – a bőr lehámlik és helyére újabb, egészséges bőrréteg kerül. A hajfelszín lipid takarója viszont könnyen sérülhet az UV B sugárzástól, az azt alkotó sejtek eloxidálódhatnak és helyükre nem jönnek létre újabb sejtek. A hajszál durva lesz, elveszti a fényét és érzékenyebbé válik a nedvességre.

A hajszál köztes rétegeiben: 

Az UV B sugarak megtámadják a sejtek közötti kötőanyagot, főként a lipideket, így a hajszál védelme tovább gyengül, a haj porózussá válik. A haj védővonalát adó pikkelyek szétnyílását a víz jelenléte még jobban felerősíti, így a napsugárzás és a víz károsító hatása között ördögi kör indul.

A hajszál szívében: 

Az UV B sugarak a hajszál legmélyéig is bejuthatnak. Itt, a hajszál szívében képesek lebontani a diszulfid hidakat és a keratint, melyek a hajszál szerkezetét alkotják. Ennek eredményképp a haj letörhet, a hajvégek szétnyílhatnak.
Ebben a rétegben találhatóak továbbá a haj színét adó pigmentek, melyek akárcsak a bőr esetében, kulcsszerepet játszanak az UV sugarak elnyelésében. Azonban ezen pigmentek mennyisége – nem úgy, mint a bőrnél, mely élő szövet révén képes fokozni a melanin, azaz pigment termelését – nem képes természetesen megemelkedni. A hajban lévő pigmentek a napsugárzás hatására eloxidálódhatnak, helyükre új festékanyag nem termelődik, a hajszín kifakul és a hajszálak tovább veszítenek természetes védelmükből.

Mit tehetünk?

Érdemes olyan termékekkel ápolni a hajunkat nyáron, amely véd a fent említett káros hatások ellen, valamint extra táplálást biztosít hajunknak a kritikus időszak alatt.

Úgy gondoltam, hogy a könnyen elérhető, de professzionális fodrásztermékek közül választom ki a nyári hajápolóimat, így keveredtem a L’Oréal Professionel SOlar Sublime termékcsaládhoz, ami kifejezetten ezekre a káros hatásokra válaszol. Mindegyikre jellemző, hogy véd az UV sugarak ellen, és megakadályozza a haj lipidveszteségét, így védi a hajszál belső szerkezetét.

A FOLYTATÁST ITT TALÁLOD!

Follow:
Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .