Játék – Védekezz a méhnyakrák ellen!

 Borzasztóan fontosnak tartom, hogy azokról a dolgokról is szó essen a blogon, ami nem csak a szépségünkkel, de az egészségünk megőrzésével is kapcsolatos. Különösen nekünk nőknek, a méhnyakrák megelőzés az egyik legfontosabb dolog, hiszen egy kis odafigyeléssel már megóvhatjuk magunkat a bajtól.
Nagyon örültem, hogy felkértek, támogassam ezt a kampányt, mert meggyőződésem, hogy minél szélesebb körben terjeszteni kellene az információkat, hiszen sokan sajnos még mindig nem tudják, hogy egyáltalán mi ez, mire kell odafigyelni, és milyen lehetőségek vannak!

A világon minden évben, január harmadik hetében szervezik meg a Méhnyakrák Megelőzési Hetet, idén immár nyolcadik alkalommal január 20 és 26 között. A kampány célja felhívni a figyelmet arra, hogy a méhnyakrák a második leggyakoribb rákfajta a nők körében illetve, hogy ez a betegség védőoltással és méhnyakrák-szűréssel szinte teljes egészében megelőzhető. Ennek ellenére csak Európában 30.000 nő hal meg méhnyakrákban évente. A Méhnyakrák Megelőzési hét alkalmából lehetőség nyílik kedvezményes áron hozzájutni a méhnyakrák elleni védőoltáshoz is két budapesti oltóközpontban (Intermed Oltóközpont, Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum). További információ: www.oltokozpont.hu, www.budaioltokozpont.hu

A legfontosabb tudnivalók a méhnyakrákról:

–          A szexuálisan aktív nők 80%-a élete során biztosan megfertőződik HPV-vel, ezt a vírust nagyon nehéz elkerülni, így ne vedd félvállról a méhnyakrák elleni védekezést.

–          A HPV vírusok ellen az óvszer sem nyújt védelmet, mivel bőr-bőr kontaktus útján is terjednek.

–          A méhszájseb a méhnyakrák megelőző állapota. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a méhnyakon található elváltozásokat – amelyeket a méhnyakrák-szűrésen diagnosztizálnak a nőgyógyászok – a HPV vírusok okozzák. A méhszájsebek tekinthetőek a méhnyakrák megelőző állapotának, hiszen ezekből fejlődhet ki a súlyos betegség.

–          Magyarországon évente közel  10 000 méhnyak-műtétet (konizációt) hajtanak végre, eltávolítva ezzel a HPV által megfertőzött, károsodott sejteket.

–          A konizáció szövődménye a koraszülés megnövekedett kockázata vagy akár meddőség is lehet.

–          A méhnyakrák ellen az elsődleges védelmet a védőoltás biztosítja, amely hatékonyan felveszi a harcot a HPV vírusok ellen.

–          A méhnyakrákszűréssel a már kialakult problémát fedezhetik fel időben, megakadályozva ezzel a rák kialakulását.

–          A védőoltás minden nőnek ajánlott, felső korhatár nélkül!

Ha elolvastad a fentieket és helyesen válaszolsz 2014. 01. 26. éjfélig, az alábbi kérdésre, nyerhetsz egy valódi méhnyakrák-kampány gyöngykitűzőt. 10 db kitűzőt sorsolok ki a helyes választ beküldők között. Kérlek, csatlakozz az akcióhoz és viseld a gyöngyöt! 

Follow:
Share: