Vizsgaidőszak – hogy éljük túl?:)

Tudom, hogy sok olvasómat érinti a probléma, és bevallom már nekem is nagyon elegem van a vizsgaidőszak nyomásából, pedig még csak a közepén járunk..de ez persze egyúttal az is jelenti, hogy néhány hét és ki is szabadulunk a négy fal közül:) Összeszedtem néhány olyan tippet, amivel én életbentartom magam ezekben a kritikus napokban:)

Nem tudom ki hogy van vele, de én ezekben az időkben hajlamos vagyok az ellustulásra. Nálunk a szorgalmiidőszak keményebb, akkor kell folyton bejárni, készülni a konzultációkra zh-kra stb.. és így a vizsgaidőszak lazább, mert „csak” tanulni kell a vizsgákra. Éppen ezért simán el tudok csúszni a dolgokkal..
Ennek megelőzéseképp próbálok mindig valamilyen ütemtervet összeállítani, igyekszem normális rendszerben felkelni és lefeküdni, hogy jusson idő a pihenésre is, de azért ne aludjak délig sem. Nekem ez azért megterhelő, mert nagyon szeretek sokáig lustálkodni:) Reggel 7-8körül szoktam felkelni és egy zuhannyal kezdek, hogy felfrissüljek. Reggeli közben csekkolom az e-maileket stb és ezután kezdek neki a dolgoknak. Én a hétköznapokban nem vagyok nagy reggeliző, bedobom a tejeskávém esetleg rágcsálok mellé valami pár falatot, de olyan 10-11 körül jutok el oda napközban, hogy najó, akkor megéhezem és akarok is enni. Vizsgaidőszakban erre próbálok odafigyelni, mégiscsak itthon vagyok és nem kell rohanni reggel, bőven belefér, hogy csinálok magamnak valami fincsi szendvicset. Sokkal jobb így nekiülni a tanulásnak:)
A vizsgaidőszak remek alkalom arra, hogy rendszeresítsem a sportot, így kb egy hónapja elkezdtem heti 3x edzésre járni. Ez azért jó, mert szintén rendszert visz a napjaimba (időpontra járok) és azért is, mert utána sokkal frissebbnek érzem magam, és újra le tudok ülni tanulni:) 14:00-ra járok általában szóval ez pont jó két tanulás blokk között:)
A legtöbbször itthon tanulok, ami egyrészről nagyon rossz, mert túl sok dolog van, ami elvonhatja a figyelmem (tv, internet) másfelől viszont szuper, mert így simán megtehetem, hogy tanulás közben feldobok egy hajpakolást / arcpakolást vagy éppen kiülök a teraszra és kicsit süttetem magam. Ilyenkor szoktam kilakkozni a lábkörmeimet is, bőven van idejük megszáradni anélkül, hogy bármi baj érné őket:)
Sokszor van úgy, hogy pl. edzés és olasz óra között nincs már időm hazajönni (kb 45 perc oda és 45 perc vissza az út nekem, szóval annak mi értelme, hogy megérintem a falat és mehetek is vissza?), úgyhogy ilyenkor előre készülök valami tanulnivalóval és beülök egy kávézóba. Sokan nem szeretnek így tanulni, de nekem nagyon bevált:) Ilyen helyen szoktam az olyan tárgyakat megtanulni, amik nem igényelnek különösebb koncentrációt.
Vizsgák előtt is szeretek jó időben felkelni, utálom, ha kapkodva kell elkészülni és szeretem még átfutni az anyagot is, nekem rengeteg dolog marad meg ilyenkor, hiába mondja mindenki, hogy az már fölösleges:)
Előző este meg szoktam mosni a hajam, kikészítem a ruhám..lehet, hogy „ovisan” hangzik, de annyival egyszerűbb a reggel, amikor az ilyen apróságokkal nem kell foglalkozni már. Ha előző este beteszed a táskádba a számológépet, akkor tuti, hogy nem marad otthon a nagy kapkodásban:)
Nálunk van olyan vizsga, ami 4órás, szóval szoktam magammal vinni egy fél literes ásványvizet és ropit, ezt mondjuk akkoris viszem, ha egy szimpla vizsgára megyek, sose lehet tudni alapon:)
A vizsga után pedig mindig szenetelek arra időt, hogy meglepjem magam valamivel! Gondolok itt egy csokira, vagy éppen egy körömlakkra, ha ahhoz van kedvem:) Nem nagy dolgok szoktak lenni, éppen csak akkorák, hogy valamivel jobb kedvem legyen és mikor hazaérek, újra belevethessem magam a jegyzethalomba:)
Nektek van valamilyen bevált módszeretek a vizsgaidőszakra?:) 

Follow:
Oszd meg:

15 Comments

 1. Moncsiikah
  június 6, 2011 / 10:55

  Ez nagyon jó! 🙂 Köszi a tippeket. A teraszon süttetős, lábkörömkifestős dolgot én is csinálom tanulás közben, olyan kellemest a hasznossal megoldás, és milyen jó! 🙂
  Szerintem nem hangzik „ovisan” az, hogy előző este kikészíted a ruhád, meg hogy berakod a számológépet is a táskádba, mindkettőn sok múlhat. Nagyon sok! Én is így csinálom mindig. 🙂
  Hogyan sminkeled ki magad a vizsgára? Ha van kedved/időd én szívesen látnék egy FOTD-t erről. 🙂

 2. Sacus
  június 6, 2011 / 11:04

  Nekem most jut az utolsó megmérettetés, az államvizsga:) 28-án megyek, kb. 1 hete tudtuk meg a tételeket, ezeket felosztottuk magunk között, szóval már szinte az összes megvan. Én 9 kor szoktam ilyenkor kelni, reggeli, kávé, eközben csekkolok e-maileket, facebookot, híreket stb. És fél 11 körül el szoktam kezdeni tanulni. Szüneteket én is szoktam hagyni, vagy úgy csinálom, hogy kifekszem a napra és ott tanulok. A vizsga közeledtével nálam az nagyon bejött, hogy éjszaka tanulok, akkor nagy a csönd, nem is kapcsolom be a gépet sem, mert nem akarom zavarni anyuékat, és az agyam is jobban fog!
  Amúgy a szorgalmi időszak nekem is sűrűbb, sok beadandó, projekt feladat, csoportfeladat stb. Szinte vizsgáink nem is nagyon szoktak lenni, ha van is, az nem nehéz. Bár volt 1-2 olyan félév, amikor a legkeményebb tárgyunkból szóbeli, na hát akkor torzult a fejem rendesen:D Vizsga előtti este én is hajat mosok, kikészítem a ruhámat, és reggel jóval előbb felkelek, plusz még a vonaton is átnézem az anyagot.
  Az államvizsga kicsit más lesz abból a szempontból, hogy aznap délután megyek le egyből a Volt fesztiválra, szóval hálózsákot és sporttáskát is viszek magammal! 🙂
  És ezúton kívánok mindenkinek és természetesen Neked is sok sikert minden vizsgához!:)

 3. Kremy
  június 6, 2011 / 11:25

  Amit mindenképpen betartok,az az,hogy éjjel nem tanulok,mondjuk nem is tudnék. Inkább alszok,kipihenem magam,mellesleg éjszaka rendeződnek az agyban a tárolt adatok,szóval aki reggel 2 óra alvás után megy vizsgázni,az rosszabbul teljesít. (erre vannak remek kutatások is)
  Energiaitalt és társait is mellőzöm,marad a zöld tea meg a csoki. Amúgy az elhatározás a legjobb fegyver,le kell ülni és szenvedni,aztán amikor vége,akkor ötülni,ki hogyan szokott 😀

 4. Kremy
  június 6, 2011 / 11:25

  mármint örülni,csak az írás sem megy már.

 5. Juli
  június 6, 2011 / 11:44

  Én az érettségit csinálom még csak, állítólag az semmi a vizsgaidőszakhoz képest, de már most gond van az időm beosztásával: D én is elkezdtem edzeni, illetve néha megkérek egy családtagot, hogy rakja el valahová a netkártyámat, ahol nem találom meg: D bár sajnos így is találok más elfoglaltságot: (

  teenyweenyobsessions.blogspot.com

 6. Kremy
  június 6, 2011 / 12:22

  Hát igen,szerintem egy vizsgára 10szer annyit tanulunk,mint az érettségire összesen.De ezt majd megtudod te is,kivéve ha büfészakra mész:D

 7. m.bunny
  június 6, 2011 / 12:24

  anatómival szenvedek, de szó szerint, nálam már nem jön be semmi. kezdek kétségbeesni mert nem akarok egész nyáron tanulni 🙁 de azért nektek hajrá!!!

 8. Juli
  június 6, 2011 / 12:45

  Kremy, elvileg mérnök leszek (BME), azt hiszem meg fogom tudni: D bár nagyon nem vágyom rá jelenleg: D

  teenyweenyobsessions.blogspot.com

 9. SophiEl
  június 6, 2011 / 13:05

  Ez most kicsit jókedvre derített, sokmindent én is így csinálok, és nekem is bevált. 🙂 Jó itthon, de tényleg túl sok a kísértés…

 10. Bikira
  június 6, 2011 / 13:40

  Tök jól csinálod.:) Tervet én is mindig szoktam csinálni, de szorgalmi időszakban is, mert különben mindennel elcsúsznék, ahogy ismerem magam.:) Ja és én is mindig úgy kelek fel a vizsga napján, hogy át tudjam nézni a dolgokat. Az valahogy megnyugtat és bennem tényleg a frissen olvasott/tanult dolgok maradnak meg elsőként az agyamban (hiába van az az úgynevezett leülepedési idő mások szerint). Sok sikert mindenkinek!:)

 11. sunnysideup
  június 6, 2011 / 15:25

  Képzeljétek, én akkora mázlista vagyok, hogy már végeztem:) Ebben a félévben csak két kötelező kollokviumom volt, és úgy utálom a vizsgákat, hogy melléjük csak gyakorlatokat vettem fel. Cserébe a félévem sűrű volt, főleg az utolsó hetek, beadandók tömkelege, de mostmár legalább szabad vagyok. Amúgy én is az vagyok, aki utolsó pillanatban is olvassa, emlékszem, mikor nyelvvizsgáztam is én voltam az egyetlen, aki a szóbeli előtt közvetlen is szószedetet olvasott. De így olyan apróságok még megmaradnak bennem a vizsga erejéig, amiket amúgy elfelejtenék mert nem olyan fontos, így viszont tele tudom tűzdeli ilyen apró dolgokkal a dolgozatom, ezt az oktatók nagyon értékelik, úgy vettem észre. Pl. hogy nem csak a fontos évszámokat tudom, hanem még 10 olyat is, ami igazából lényegtelen. Amúgy én is bagoly típus vagyok, éjszaka fenn vagyok és délig alszom, de ez nekem egyelőre oké, ha majd dolgozni kell járni, akkor nem lesz az:) Amúgy ami nekem bevált komolyabb vizsgáknál, hogy leülök papírokkal, tollakkal, plusz a jegyzetekkel-könyvvel, és írok magamnak kézzel írt jegyzetet. Azzal, hogy egyszer már leírtam, egy csomó minden megmarad, és arra már könnyű felépíteni később a magolással a teljes anyagot. Plusz tényleg csak azt tanulom, ami szerintem fontos. De amúgy én azt vettem észre, hogy nagyon sok minden függ attól, hogy a suliban mit szedtél magadra korábban. Milyen tanulási metódust. Mert hülyén hangzik, de ha a gimiben nem tanultál meg hatékonyan és gyorsan tanulni, akkor az egyetemen rohadtul megszenvedsz majd vele.

 12. sunnysideup
  június 6, 2011 / 15:25

  Hú, jó sokat írtam:D

 13. s.
  június 6, 2011 / 20:43

  én sajnos abszolút rendszertelenül és szélsőséges módon csinálom a tanulást. van olyan, hogy du. 3tól reggel 7ig kis megszakításokkal, de kb. folyamatosan tanulok, de volt már olyan, hogy vizsga előtt 4 órával kezdtem el :D. mondjuk ez tárgyfüggő is. viszont mindig 1 órával előbb bemegyek a suliba, amióta egyszer nagyon csúnyán elkéstem és jól megszívtam miatta. de ez amúgy tök hasznos, mert van időm végigolvasni a lényeget meg magamba adagolni a koffeint és így teljesen rááll az agyam a témára.

 14. Adri
  június 6, 2011 / 22:00

  én is jövőhéten államvizsgázok,és a rendszert próbálok vinni a napjaimba,egész korán kelek 8óra (általában 10kor szoktam..) kávé,reggeli (amit szintén nem szoktam,de úgy vagyok vele,h éhes hassal biztos nem tudok figyelni),aztán nekiülök a konyhában a tanulásnak,nagy a csend..:)
  mi sok helyről szereztünk tételeket,és próbálom átirni magamnak,mert úgy jobban megragad.

 15. Maggie
  június 7, 2011 / 00:05

  Jaj nagyon jókat írtatok:))

  Hajrá mindenkinek és gratulálok annak, aki már végzett:) Államvizsgásoknak külön drukk, annak már igazán mindjárt vége:D
  Érettségire pedig annyit mondok, hogy mindig az a legnehezebb, amiben éppen vagyunk, úgyhogy nem mondom azt, hogy jaj az pedig semmi a vizsgaidőszakhoz képest, mert ezt a szöveget én is utáltam…szóval nagy kalappal ahhoz is:))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .