Vizsgaidőszak – hogy éljük túl?:)

Tudom, hogy sok olvasómat érinti a probléma, és bevallom már nekem is nagyon elegem van a vizsgaidőszak nyomásából, pedig még csak a közepén járunk..de ez persze egyúttal az is jelenti, hogy néhány hét és ki is szabadulunk a négy fal közül:) Összeszedtem néhány olyan tippet, amivel én életbentartom magam ezekben a kritikus napokban:)

Nem tudom ki hogy van vele, de én ezekben az időkben hajlamos vagyok az ellustulásra. Nálunk a szorgalmiidőszak keményebb, akkor kell folyton bejárni, készülni a konzultációkra zh-kra stb.. és így a vizsgaidőszak lazább, mert “csak” tanulni kell a vizsgákra. Éppen ezért simán el tudok csúszni a dolgokkal..
Ennek megelőzéseképp próbálok mindig valamilyen ütemtervet összeállítani, igyekszem normális rendszerben felkelni és lefeküdni, hogy jusson idő a pihenésre is, de azért ne aludjak délig sem. Nekem ez azért megterhelő, mert nagyon szeretek sokáig lustálkodni:) Reggel 7-8körül szoktam felkelni és egy zuhannyal kezdek, hogy felfrissüljek. Reggeli közben csekkolom az e-maileket stb és ezután kezdek neki a dolgoknak. Én a hétköznapokban nem vagyok nagy reggeliző, bedobom a tejeskávém esetleg rágcsálok mellé valami pár falatot, de olyan 10-11 körül jutok el oda napközban, hogy najó, akkor megéhezem és akarok is enni. Vizsgaidőszakban erre próbálok odafigyelni, mégiscsak itthon vagyok és nem kell rohanni reggel, bőven belefér, hogy csinálok magamnak valami fincsi szendvicset. Sokkal jobb így nekiülni a tanulásnak:)
A vizsgaidőszak remek alkalom arra, hogy rendszeresítsem a sportot, így kb egy hónapja elkezdtem heti 3x edzésre járni. Ez azért jó, mert szintén rendszert visz a napjaimba (időpontra járok) és azért is, mert utána sokkal frissebbnek érzem magam, és újra le tudok ülni tanulni:) 14:00-ra járok általában szóval ez pont jó két tanulás blokk között:)
A legtöbbször itthon tanulok, ami egyrészről nagyon rossz, mert túl sok dolog van, ami elvonhatja a figyelmem (tv, internet) másfelől viszont szuper, mert így simán megtehetem, hogy tanulás közben feldobok egy hajpakolást / arcpakolást vagy éppen kiülök a teraszra és kicsit süttetem magam. Ilyenkor szoktam kilakkozni a lábkörmeimet is, bőven van idejük megszáradni anélkül, hogy bármi baj érné őket:)
Sokszor van úgy, hogy pl. edzés és olasz óra között nincs már időm hazajönni (kb 45 perc oda és 45 perc vissza az út nekem, szóval annak mi értelme, hogy megérintem a falat és mehetek is vissza?), úgyhogy ilyenkor előre készülök valami tanulnivalóval és beülök egy kávézóba. Sokan nem szeretnek így tanulni, de nekem nagyon bevált:) Ilyen helyen szoktam az olyan tárgyakat megtanulni, amik nem igényelnek különösebb koncentrációt.
Vizsgák előtt is szeretek jó időben felkelni, utálom, ha kapkodva kell elkészülni és szeretem még átfutni az anyagot is, nekem rengeteg dolog marad meg ilyenkor, hiába mondja mindenki, hogy az már fölösleges:)
Előző este meg szoktam mosni a hajam, kikészítem a ruhám..lehet, hogy “ovisan” hangzik, de annyival egyszerűbb a reggel, amikor az ilyen apróságokkal nem kell foglalkozni már. Ha előző este beteszed a táskádba a számológépet, akkor tuti, hogy nem marad otthon a nagy kapkodásban:)
Nálunk van olyan vizsga, ami 4órás, szóval szoktam magammal vinni egy fél literes ásványvizet és ropit, ezt mondjuk akkoris viszem, ha egy szimpla vizsgára megyek, sose lehet tudni alapon:)
A vizsga után pedig mindig szenetelek arra időt, hogy meglepjem magam valamivel! Gondolok itt egy csokira, vagy éppen egy körömlakkra, ha ahhoz van kedvem:) Nem nagy dolgok szoktak lenni, éppen csak akkorák, hogy valamivel jobb kedvem legyen és mikor hazaérek, újra belevethessem magam a jegyzethalomba:)
Nektek van valamilyen bevált módszeretek a vizsgaidőszakra?:) 

Follow:
Oszd meg: